Новини для українців всього свту

Thursday, Jun. 17, 2021

Чому перенесли каплицю у Львові

Автор:

|

Лютий 18, 2021

|

Рубрика:

Чому перенесли каплицю у Львові
Літня каплиця взимку

Літню каплицю, яка досі стояла на території музеї народної архітектури та побуту ім. Климентія Шептицького у Львові, на вимогу міської влади та дирекції цього закладу демонтували. Споруду вже передали «Українській Кальварії», яка є одним з відпустових місць Самбірсько-Дрогобицької Єпархії Української греко-католицької церкви (УГКЦ). Про це Андрія Садового, міського голову Львова, повідомив синкел у справах монашества Львівської архієпархії УГКЦ Юстин Бойко.
За його словами, після наради з добродіями, котрі жертвували кошти на побудову літньої каплиці у Свято-Іванівській Лаврі, що в межах музею ім. Климентія Шептицького, вирішили передати її як дар «Українській Кальварії», відновленій на світанку незалежності України преосвященним Владикою Юліаном Вороновським.
«Історія будівництва літньої відпустової каплиці, почалася ще 2016 року, — розповідає архітектор Роман Сулик. — Тоді приїхали майстри з Дори, привезли матеріал і швидко зробили простий навіс для богослужінь. Його розмістили на церковному подвір’ї з південної сторони вівтаря Кривківської церкви. Так вона служила людям впродовж чотирьох років».
Місце під каплицю, з точки зору сприйняття головного храму, достатньо невдале і вимагало її перенесення. Крім цього, вона швидко старіла та втрачала свою привабливість. Закономірно, що такий дисбаланс у сприйнятті двох об’єктів вимагав якихось змін. Тому, о. Юстин прийняв рішення про проєкт та будівництво нової каплиці, яка, по-перше, мала змінити місце розташування, а по-друге, вписатися архітектурним стилем до старої церкви.
Місце нової локації каплиці обрали не випадково. Після наведення ладу з похованнями, розчистивши територію у північно-східній частині церковного подвір’я, стало очевидним, що це — найвдаліше місце. З цим навіть погодилася дирекція музею.
Ще одним важливим арґументом у виборі саме цього місця став підземний скит, який звели самотужки монахи студити наприкінці 1999-го. З розповідей о. Ігнатія, настоятеля монастиря, його будівництво було вимушеним кроком для ченців, котрі повернулися на терени колишньої Свято-Іванівської Лаври після виходу УГКЦ із підпілля. Це були складні часи для монахів у період становлення монастиря, які, крім того, що не мали житла, ще й перебували під постійним страхом виселення з музею.
Тоді о. Ігнатій прийняв рішення будувати підземний скит на схилі за межами церковного подвір’я. До його підземелля ведуть заховані збоку схилу стрімкі сходи. Потрапивши досередини, проходимо вузький коридор із нішами та пивницею в підлозі для зберігання харчів. Далі коридор повертає майже під прямим кутом і ми опиняємося у невеликій кімнаті з пічкою для приготування їжі й обігріву. Тут планували не лише кухню, а й місце для ночівлі. Праворуч — ще одна кімната, трохи менша за розмірами. В ній організували малу каплицю з мозаїчними іконами й аркасоліями в стінах. В кутку біля входу вимурували піч. Підлоги в цих двох кімнатах дерев’яні, на диво, в доброму стані.
Здавалося б, музей отримав безкоштовно рукотворний монастирський скит, який може розповісти відвідувачам про складні часи підпілля і стати ще одним експонатом. Та, на жаль, це й досі за їхніми твердженням самобуд, що не вписується в концепцію музею.
Та повернімося до каплиці. Отже, місце її розташування задовольняло обидві сторони — музей та лавру. Зведення на цьому місці каплиці давало змогу якомога далі зайти за огорожу церковного подвір’я, накрити собою скит, організувавши до нього безпечний вхід, забезпечити зручність проведення Богослужінь і перебування на території вірних, а також відкрити подвір’я для безперешкодного фотографування основної пам’ятки.
Якщо з місцем для каплиці нібито досягли консенсусу з музеєм, то сам проект викликав шалений спротив вченої ради музею. Його навіть не розглядали і не вникали у деталі. Просто це — «чуже музеєві». Їм пропонували варіант включення існуючої поруч дзвіниці, розширивши територію церковного подвір’я, позаяк у той час проводили заміну огорожі та нового заїзду. Та цю пропозицію колектив музею також відхилив. Пропонували перенести вже існуючу тимчасову каплицю на визначене місце. Це також відхилили.
Вчена рада наполегливо пропонувала перевезти сюди новий об’єкт, а саме: дзвіницю з Тухлі. Але це — пам’ятка архітектури місцевого значення і не підлягає перенесенню, згідно зі законодавством. Крім цього, як уже згадувалося, поруч стоїть стара дзвіниця. Таке перенесення виглядає нелогічним. Ні одна з тих дзвіниць не і близько не пасує за стилем до Кривківської церкви.
Наступна пропозиція — відновити дзвіницю, яка була біля церкви в с. Кривка в тих часах на основі знайденого рисунку. Але це — нове будівництво і знову не в стилі до існуючого храму. Наприкінці з’явилася ще одна пропозиція: створити так звану репліку, тобто нове старе. На жаль, відкритих відпустових каплиць серед існуючої збереженої пам’яткової сакральної архітектури немає. Це виклик часу. Тому перенесення будь-яких старих дзвіниць проблеми не вирішить.
Запропонована каплиця з дзвіницею за проєктом мала в плані 7 х 7 м та висоту 10,5 м до хреста. Зауважимо, що найнижча висота вівтаря на існуючій церкві більше 12 м. Мала каркасну структуру стін. Основний об’єм каплиці 5 х 5 м, навколо якого є галерея. Купол повторює форму верху над святилищем, стовпи декоровані аналогічно до старої церкви. Купол і дахи мали крити ґонтом. Над куполом планували встановити кований хрест XVII ст., привезений із монастиря.
Цим проєктом намагалися створити з існуючим храмом єдиний архітектурний ансамбль, щоб задовольнити потреби парафіян і не зашкодити головній пам’ятці — храму Премудрості Божої. Та виглядає, що зашкодили. Зашкодили амбіціям колективу музею.
Що ж, тепер каплиця знайшла свою нову домівку і, у скорім часі, буде служити людям у відпустовому місці на «Українській Кальварії». Свято-Іванівська лавра поступово й упевнено відроджується. А ми всі цього прагнемо і на це сподіваємося.
Як повідомляв «Міст», раніше демонтували каплицю біля Львівського вокзалу.

About Author

Meest-Online

Comments are closed.

Leave A Reply