Посилках з США в Україну

Новини для українців всього свту

Tuesday, Aug. 14, 2018

Скульптор створив «бездомного Ісуса» й цілий рік шукав для нього притулок

Автор:

|

Травень 09, 2013

|

Рубрика:

Скульптор створив «бездомного Ісуса» й цілий рік шукав для нього притулок

Скульптор Шмальц створив статую Христа, яка суперечить традиційним уявленням про релігійне мистецтво. До цього його підштовхнув випадок, а також власний життєвий досвід. Якось на Різдво він побачив людину, яка спала на розі однієї з найжвавіших вулиць Торонто. Складно було зрозуміти, чоловік це чи жінка, прихована під складками старої ковдри на тротуарі, розповідає скульптор, але перша думка, яка промайнула в його голові після побаченого, була такою: «Це ж – Ісус!»

Тімоті Шмальц — побожний католик. Релігійні образи цікавлять його впродовж 25 останніх років. Він багато розмірковував над тим, яке втілення знаходив засновник християнства в церковному мистецтві. Ісуса, за його словами, здебільшого зображували у вигляді європейця з волоссям, «відмінно висушеним феном». І хоча на руках і ногах у нього художники відтворювали рани від цвяхів, якими його було прибито до хреста, проте його тіло зазвичай відзначене печаттю краси, що відображає античні уявлення про неї. Внутрішня святість у таких образах сприймається як досконала форма.
Сам п. Шмальц іще молодим художником пережив нелегкі часи. Кілька років, розповів він, йому довелося спати на дерев’яній лавці в приміщенні старого складу, без опалення та водогону. Тому чоловік знає, як почувається людина, що опинилася «на дні». Тому свого Ісуса він замислив так, аби цей образ був зрозумілий бідним і знедоленим членам суспільства. Адже Христу доводилося спілкуватися з представниками соціальних «низів» — зі жебраками та блудницями, пояснює скульптор свою думку.
Ісус Тімоті Шмальца, як типовий бездомний, лежить на лавці в парку. Його обличчя та руки приховані під важким покривалом. А єдиним доказом зв’язку з євангельською історією є виразки на ступнях. «Якби Ісус був художнім критиком, він, імовірно, вважав би за краще моє бачення», — сказав скульптор, наголосивши, що Христос на троні — це не образ досконалості.
Зараз п. Шмальц вбачає своє завдання в тому, щоби такі зображення «бездомного Ісуса» з’явилися на вулицях найбільших міст світу. Він каже, що його Ісус може похитнути стереотипи образних уявлень про Христа, що прижилися в народі.
Між тим, у митця виникли проблеми, коли він став шукати місце, де можна було би розмістити статую. На пошуки пішов цілий рік. Парафії собору Святого Михайла в Торонто та собору Святого Патрика в Нью-Йорку відмовили п. Шмальцу, хоча Кейт Монаган, представник нью-йоркського храму, розповів, що скульптура там справила дуже гарне враження, але в соборі тривають реставраційні роботи. «Коли настане час, ми, звісно, ще раз поглянемо на статую», — сказав о. Монаган.
Але бронзовий Ісус Шмальца уже знайшов собі притулок. Його погодилися «прийняти» в єзуїтському богословському коледжі в Торонто. «Деякі люди можуть подумати, що не настільки красиве зображення Ісуса є образливим для Нього, — розповідає скульптор. — Але ж це – не так». Понад те, він упевнений, що новий Папа Римський погодився б із його трактуванням образу. «Він же взяв собі ім’я Франциска, а святий Франциск був жебраком», — зауважив Тімоті Шмальц.

About Author

Meest-Online

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...