Новини для українців всього свту

Tuesday, Jul. 16, 2019

Свято Благовіщення

Автор:

|

Квітень 03, 2014

|

Рубрика:

Свято Благовіщення

Цей празник присвячено пам’ятній біблійній події – явленню ангела Гавриїла Діві Марії з доброю звісткою. Саме слово благовістя означає «добра, радісна звістка». Небесний посланець відкрив простій дівчині таємницю втілення. Вважається також, що цього дня Марія зачала Ісуса Христа від Духа Святого. Саме ця подія й відзначається в усьому християнському світі.

Відлік нового часу
Благовіщення святкується Православною церквою 7 квітня (за старим стилем), західними церквами – 25 березня (за новим стилем). Заради свята Великий піст послаблюється, а святкування не відміняється, навіть якщо Благовіщення припадає на Страсний тиждень. Усе це говорить про значення для християн події, що сталася кілька століть тому. У чому ж її велич ?
Від дня Благовіщення розпочинається відлік нового часу – часу Нового Завіту, що Господь уклав із людьми, пославши свого сина. Початок «часу сприятливого», коли кожна людина може знайти порятунок для душі завдяки великому диву втілення Бога в людину. Саме ця плоть, зачата в тілі Марії, була згодом принесена в жертву за людей, завдяки чому відкрилася можливість позбавлення від влади гріха, що розділяв Господа й людей. Бог прийшов до них, щоби вони могли повернутися до Нього.
Ще першим людям Адаму та Єві, вигнаним із раю, було сказано, що сім’я жінки уразить змія (тобто сатану) у голову. Це пророцтво почало збуватися в день Благовіщення, коли обіцяне сім’я з’явилося в лоні Діви Марії. Цей день є початком руйнування влади диявола, смерті й пекла над людьми. Про те, що день Благовіщення є початком порятунку людей співається в храмах на літургії.

«Радуйся, Благодатна!»
Але повернімося до початку. Багато століть тому в Галілеї жила праведна сім’я – Йоаким і Анна, яким Господь не послав дітей. І ось уже в похилих літах вони вимолили у Бога дитя, пообіцявши віддати його на служіння в храм. Марія, що народилася в Назареті, до трьох років була звичайною дитиною, що нічим не відрізнялася від однолітків. Але її батьки, не бажаючи відступати від обітниці, даної Всевишньому, відвезли її до Єрусалимського храму, де первосвященик, напучуваний Господом, увів її у Святая святих, куди був заборонений вхід не тільки простим людям, а й душпастирям. Марія залишалася при храмі до 15 років. Згодом її заручили з теслею Йосипом. Обоє походили із царського роду, були нащадками легендарного царя Давида.
Згідно з переказами, у великий день дівчина міркувала над словами пророка Ісаї про народження обіцяного єврейському народу Месії (Помазаника, Царя, Самого Бога), яке мало відбутися від Діви: “Отже, Сам Господь подасть вам знак: Ось Діва в лоні прийме і Сина породить, і дадуть ім’я Йому: Еммануїл”. Вона думала про велику роль тієї жінки, яка вдостоїться бути матір’ю Месії.
У цей час їй явився ангел Гавриїл, якого послав Сам Бог. Увійшовши до кімнати, де перебувала дівчина, він привітав її словами: “Радуйся, Благодатна! Господь з тобою; благословенна ти поміж жонами”. Марія зніяковіла – вітання здалося їй дивним і незвичайним. Дівчина запитала: «Як це буде, коли я мужа не знаю?”

Фантастична місія
Вона не сумнівалася в тому, що слова, сказані Богом через пророка та янгола, здійсняться, але їй не було зрозуміло, яким чином це станеться. Це і є чудо, коли трапляється щось неймовірне, що не під силу людям або виходить за межі законів природи. А чудо, своєю чергою, є знаменням від Бога.
Тому відповідь ангела виявилася ще більш дивною й неймовірною: “Дух Святий зійде на тебе, і Всевишнього сила огорне тебе, через те й Святе, що народиться, буде Син Божий!” По суті, Марія мала зачати дитину, не пізнавши чоловіка. Бог мав намір створити щось нове в її лоні, святе, тому дитина стане не тільки Сином Людським, але і Сином Божим. Саме така людина буде досконалою жертвою за гріх усього світу й воскресне силою Духа Святого, що живе в ній, проклавши тим для людства, що опинилося на межі загибелі, дорогу з проклятої землі до святих небес.
Марія, швидше за все, не усвідомлювала ще всього Задуму Божого з порятунку людства, яке Він задумав учинити через неї. Але вона готова була виявити послух і смирення перед своїм Господом. Вона погодилася на цю фантастичну місію, сказавши: “Я раба Господня, нехай буде мені за словом твоїм». Після цього янгол покинув її.

Свідчення предвічної таємниці
У Благовіщення Бог відкрив людям свій задум, за допомогою якого їм давалася можливість порятунку. Іоанн Богослов називає Ісуса Христа “Словом”: “На початку було Слово, і Слово було у Бога, і Слово було Бог… Усе через Нього постало… У ньому було життя, і життя було Світлом людей”. Потім апостол додає: “І Слово сталося тілом, і перебувало між нами, повне благодаті та правди, і ми бачили славу його, славу, як Єдинородного від Отця».
Отже, збулося пророцтво пророка Ісаї про Дитя, про який він сказав: “Слово посилає Господь на Якова, і воно зійде на Ізраїль” Це Слово, що стало немовлям, було предвічною таємницею, прихованою від розуміння доти, доки вона не здійснилася в Ісусі Христі.
З моменту Благовіщення Бог починає розкривати людям свої таємниці. Таємниця – ця незбагненна, і її приймають на віру. Адже людина ніяк не може пояснити за допомогою законів природи феномен непорочного зачаття. Ніякими науковими методами не можна досліджувати світ духовний, із яким пов’язані поняття нашої моралі і моральності. Ми нічого не можемо дізнатися природним шляхом про явища, які є невидимими, але безсумнівно впливають на нашу душу.

Великий початок євангельської історії
Для невіруючих людей дивом є зачаття дитини без участі чоловіка. Для християн дивом є те, що Бог зважився повністю ототожнити Себе з цим Дитям і Його життям.
Великий Творець, що створив весь Всесвіт, зважився зійти до людей, яких він полюбив, але перед тим він послав вісника до дівчини. І ось ангел стоїть перед нею від імені Господа та смиренно чекає на її відповідь: погодиться вона чи ні.
Отже, у Благовіщення Бог не просто могутньо здійснює Свій план утілення в людину через Марію, але Він покірно просить згоди дівчини на цю справу. І тільки після того, як у відповідь почулося смиренне: «Хай буде мені за словом Твоїм», слово стає плоттю. Так відбувається великий початок євангельської історії – справи спокути всього людства.
Благовіщенням архангела Гавриїла починається все Євангеліє. Апостоли були першими євангелістами, що поширили благу вість у навколишньому світі. Їхні учні продовжили розносити Євангеліє в народи. Цей процес триває до нашого часу. Звістка, принесена ангелом Гавриїлом Діві Марії, дійшла до наших днів, досягла нашого слуху, наших душ. Звістка не змінилася: Діва мала зачати від Духа Святого і народити Сина Всевишнього, що царюватиме довіку на престолі Батька Свого. Це сталося й збулось остаточно на Голгофі і Елеонській горі, звідки Ісус вознісся до престолу Батька Свого, відкривши шлях до порятунку для кожної людини через віру в Нього.
Ця звістка – проста, зрозуміла навіть дитині. І водночас вона залишається великою таємницею Боговтілення, таємницею незбагненною любові Творця до свого творіння – людина. У цьому міститься таємниця, диво і велика радість для всього християнського світу.

Заради свята піст переривали
Оскільки свято Благовіщення вважається одним із найважливіших, віруючі з особливим благоговінням ставляться до цього дня, у цей день не можна було працювати – це вважалося великим гріхом. Є навіть приказка: «На Благовіщення дівка коси не плете, а птах гнізда не в’є”.
За народним повір’ям, якщо якась пташка не дотримається цього правила, то на знак кари Бог віднімає в неї на кілька днів крила. Не в прямому розумінні цього слова- просто пташка кілька днів не може літати, а тільки бігає по землі.
До цього дня не можна працювати на землі, оскільки вона має відпочити й підготуватися до щорічних господарських робіт, а от уже від Благовіщення можна починати поратися по господарству біля землі — Бог благословляє все живе, у тому числі землю. Після такого благословення все починає рости, зацвітають перші весняні квіти. А от усе, що в цей день народилося, ростиме дуже погано.
Хто дотримується Великоднього посту, тому на Благовіщення можна вживати рибу. Колись заради свята піст навіть переривали: їли скоромні страви, щоб бути цілий рік ситим. Цього дня треба було гарно вдягнутися, бажано в нове вбрання, і тримати при собі гроші — щоб протягом року бути багатим і мати обнови. Аби бути здоровими, бавилися на гойдалках: вірили, що благовіщенське повітря очищає від хвороб і всього лихого.
На Благовіщення в давнину намагалися визначити погоду на весну й літо, а також робили прогноз на врожай. Так, наприклад, якщо погода в цей день гарна, то й на Великдень буде сонячно. Якщо в день Благовіщення захід – червоний, то цього року буде багато пожеж, пішов дощ – літо буде грибним. Так виникали навіть прислів’я, наприклад: «На Благовіщення дощ – народиться жито”.
Виноси:
Для невіруючих людей дивом є зачаття дитини без участі чоловіка. Для християн дивом є те, що Бог зважився повністю ототожнити Себе з цим Дитям і Його життям.
У Благовіщення Бог відкрив людям свій задум, за допомогою якого їм давалася можливість порятунку
Марія думала про велику роль тієї жінки, яка вдостоїться бути матір’ю Месії.

Степан Коник

About Author

Meest-Online

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...