Посилках з США в Україну

Новини для українців всього свту

Sunday, Dec. 16, 2018

Блаженнійший Святослав: «Є окреме розпорядження щодо боротьби з гріхом корупції»

Автор:

|

Січень 11, 2018

|

Рубрика:

Блаженнійший Святослав: «Є окреме розпорядження щодо боротьби з гріхом корупції»

Спілкування з владикою Святославом справляє незабутнє враження. Перш за все тому, що це світла людина, в котрій добре відчувається, висловлюючись строго науково, емпатія. Друге, що вражає, — відчуття єдності з паствою. Коли розмова зайшла про вади суспільства, він не казав «вони», а казав «ми», «ми грішні».
— Владико, на великі свята ви побували в стародавньому Храмі Пресвятої Трійці у Вільнюсі (Литва). Чи задоволені цією поїздкою, чи вдалося виконати все, що планувалося?
— Церква — це Божий народ, а не лише видимий храм. Храми виникають там, де є народ наш. Ми намагаємося надати належну пастирську опіку нашим людям навколо, де вони перебувають.
— А яке ваше бачення розвитку Української греко-католицької церкви (УГКЦ)?
— Де нам бути? Там, де наші люди. Силою факту УГКЦ є сьогодні глобальною, а не обмеженою якимось одним реґіоном України, як дуже часто про це думають. Наша Церква присутня на всій території України. Навіть на окупованій території Донбасу, в анексованому Криму. І те ж по всьому світу. Коли виникають нові осередки наших вірних, котрі хочуть бути християнами, вони звертаються до мене, щоб ми надали їм священика. Так росте і розбудовується наша Церква.
— Україна переживає нелегкі, але важливі часи системного перетворення, очищення. Яка роль в цьому Церкви?
— Там де є люди, завжди є гріх. Коли ми творимо спільноту, приносимо до того спільного котла не лише наші добрі риси, наші перемоги, найкращі якості, а й наші слабкості, немочі, гріхи — все те, що ми називаємо перешкодою для повноцінного та швидкого розвитку. Те, що властиве будь-якому суспільству, властиве і Церкві. Хоча Церква — не якась просто людська організація, це тіло Христове, середовище освячення. А освячення означає зцілення від ран гріха. Папа Франциск каже, що Церква подібна до військово-польового шпиталю, до якого приносять поранених. Там маємо можливість оздоровитись. Які є ці інструменти лікування? Найперше — покаяння. Таїнство, коли Господь Бог прощає нам гріхи, а також дарує запобіжник від них, про який ви питаєте. Це — благодать Святого Духа. Людина має прийняти її та повірити, що зможе одужати. Не власною силою, а силою Божою. Українське суспільство має дуже багато соціальних гріхів. Годі про всі й згадати. Але найбільше дошкуляє всьому суспільству те, що також можна побачити й у церковному середовищі. Це — гріх корупції. Корупція — моральне знищення. Гріх корупції наче іржа роз’їдає зсередини людину та людське серце. Ми в Церкві розуміємо корупцію як гріх, як моральне зло. І ми в Україні корумповані всі. Я часто кажу своїм вірним: якщо ми готові давати хабарі, будьте певні, що знайдуться ті, хто будуть готові їх брати. Коли ми, сідаючи в авто, не защіпаємо ремінь безпеки, то будьте певні — рано чи пізно ми від того постраждаємо. Коли хтось сідає за кермо в нетверезому стані, рано чи пізно це буде великою загрозою для його власного життя, а також життя тих, хто є навколо.
Те ж можна сказати, коли ми будуємо різні міжособистісні стосунки. Наприклад, в Україні потребуємо справедливого суду. Дуже часто, коли суд виносить рішення, ми самі вирішуємо — справедливе воно, чи ні. Ми навіть бачимо, що дуже часто більше віримо у право сили, ніж у силу права. І таким чином іноді самі зсередини розвалюємо цю інституцію влади.
Це все різні прояви однієї негативної дійсності, яку називаємо корупцією. Що Церква у зв’язку з цим робить? Найперше наші священики отримали необхідні інструкції, яким чином трактувати гріх корупції у тайні сповіді. Бо сповідь — елемент покаяння, отримання прощення наших гріхів. Є окреме розпорядження, що стосується всіх! Чи то сповідається єпископ, чи священик, чи мирянин. Сповідник мусить спитати, чи є гріхи корупції у цієї особи. Мусить питати, чи часом не вчинила людина того гріха, чи не завинила щодо корупції. Якщо вчинила — мусить каятися. І мусить той гріх виправити.
Повернімося до прикладу з судом. Часом несправедливе рішення судді може завдати шкоди не лише для доброго імені, але й для життя тієї чи іншої людини. Тоді, аби отримати відпущення своїх гріхів, несправедливий суддя мусить виправити кривду, завдану людині, якій виніс несправедливий вирок. І аж тоді він може отримати розрішення своїх гріхів. Це — один із духовних, але й дисциплінарних методів, за допомогою яких намагаємося боротися з гріхом корупції. Це вада, ворог № 1, який із нутра роз’їдає нашу країну. Органи державної влади можуть боротися легально — методами права. Зараз, дай Боже, будуть створені антикорупційні суди, які зможуть переслідувати з точки зору судочинства, юриспруденції. Але духовна дійсність є набагато важливішою. Коли не будемо порушувати закони не тому, що боїмося покарання, а тому, що переконані: ті закони стоять на сторожі нашого кращого майбутнього, тоді в Україні запанує верховенство права.
Розмовляв Олег Кудрін, Укрінформ

About Author

Meest-Online

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...