Посилках з США в Україну

Новини для українців всього свту

Sunday, Dec. 17, 2017

Велич Воскресіння Христового

Автор:

|

Квітень 05, 2012

|

Рубрика:

Велич Воскресіння Христового

В історії людського буття є події, які чинять особливий вплив на окремих людей і цілі народи. За кожною такою подією завжди стоїть особистість. Особистість Ісуса Христа, Його життя, служіння, смерть і воскресіння радикально подіяли на хід всесвітньої історії та культури.

Що у Твоєму воскресінні, Господи, для мене? Більшість сучасних людей, котрі в кожному вихідному дні (а про святкові вже годі й казати) убачають лише привід порозважатися та вдовольнити гурманські потреби свого шлунка, навряд чи замислюється над суттю й духовним значенням християнських свят.

Свято Христового Воскресіння — не виняток. Паска — смачний здобний хліб. Крашанки, запашні ковбаски, шоколадні зайці на вітринах супермаркетів і пухнасті курчатка на вітальних листівках — ось приблизний перелік атрибутів свята, що ні за змістом, ні за суттю не розкривають значущості події, котра сталася майже два тисячоліття тому.

Що ж говорить із цього приводу Святе Письмо? Повернімось до витоків людської історії — в Едемський сад. Перші люди були за своєю природою, як Бог, — святі й непорочні, і їм навіть не потрібно було жодного закону. Та коли вони згрішили, то їм набагато легше було потрапити під прокляття, порушивши закон, ніж повністю виконати його, щоби досягнути благословення.

Щоб отримати благословення, нам потрібно постійно виконувати весь закон, але щоб підпасти під прокляття, достатньо лише раз порушити тільки одну з вимог закону. І коли ми усвідомлюємо це, то просто жахаємося. Звідси можна зробити висновок, що кожен, хто перебуває під законом, перебуває й під прокляттям. Я роблю цей висновок на основі того, що ми є грішними й по багато разів на день помиляємося. Жодна людина, навіть добра, навіть благородна, навіть та, яка дуже старається виконати закон, не має шансів отримати ті благословення, про які йдеться в цьому ж законі. Цим я хочу проілюструвати те, що людство зайшло в глухий кут, людина не мала виходу. Вона була приреченою. І щось мусило змінитися: чи в Божому законі та в Божих вимогах щодо людини, чи в природі самої людини.

У Бога немає маленьких чи великих гріхів, а кожен гріх, яким би він не був, дорівнює смерті. Заплата за гріх — смерть. Це — постанова Бога, що відображає Його нетерпиме ставлення до гріха. Отже, смерть є фінальним покаранням за будь-який гріх. Божа справедливість вимагає для людства смерті, але Його милість хоче пожаліти рід людський. І Бог удається до заміни, Бог повинен покарати когось іншого, щоби помилувати людину. Тому жертви, які приносив Ізраїль взамін за свою гріховність, робилися за злодіяння людини. Проливалася кров, наставала смерть — і таким чином справедливість Божа була задоволена. Саме тому був розіп’ятий і Христос. Бог за всієї Своєї любові до нас не міг відступити від Своєї справедливості та змінити Свій закон. Водночас, Він — наш Батько, Він прагнув помилувати нас. І в підсумку через нас Бог прийшов до такого конфлікту: Його любов прагне нас спасти від Його ж справедливості. В Ізраїлі проливалися ріки крові тварин, але це був єдиний шанс для Нього, оскільки без пролиття крові немає прощення. Та Бог пішов далі. Він змушений був пролити святу невинну кров Свого Сина, щоби не проливалися ріки крові людської.

Отже, платнею, ціною за гріхи людей стала смерть (жертва) Ісу­са Христа. «Він помер за гріхи наші» (Рим., 4:25). Плата, яка вдовольнила справедливість Бога-Отця, тому що, згідно зі Словом, платня за гріх — смерть. Мертвий Христос, Христос, Який не воскрес, — це ще один великий святий, що достойно жив і достойно помер. Але Христос воскрес, і Його воскресіння — це наше виправдання! Живий, Він може виправдовувати тих, хто вірить у Нього, у Його заступницьку жертву. Він «воскрес для виправдання нашого»

(Рим., 4:25) — і в цьому істинність і найвищий сенс Його жертви.

Якими словами можна описати стан Ісусових учнів, коли вони бачили свого Вчителя, сповитого похоронними пеленами? А які слова радості та захвату можна віднайти в лексиконі тих простих рибалок, аби описати торжество Його воскресіння? «Коли ж вони від радості ще не вірили та дивувалися… Він промовив: «Ось те, про що Я вам говорив, коли ще з вами перебував, що належить виконатися всьому написаному про Мене в законі Мойсея та пророків і псалмах»

(Єв. від Луки, 24:44).

Наслідком цього слова Христа стало надзвичайне відкриття. «Тоді розум розкрив їм, щоби вони розуміли Писання»

(Єв. від Луки, 24:45). Парадоксальна ситуація: можна ходити за Христом, бачити дива, що Він творив, бути готовим на смерть за ідеї свого Вчителя — але мати закритий розум для розуміння Письма!

Чи ж не це є нині проблемою безлічі людей, навіть тих, котрі впевнено називають себе християнами, чий розум залишається непереродженим, не підперезаним істиною — закритим для спри­йняття очевидних Божих істин. Воскресіння Христове спричинилося до відкриття розуму апостолів. Проте це сталося тільки під час їхньої особистої зустрічі та розмови з Воскреслим Спасителем. «Ми знаємо, що Син Божий прийшов і дав нам світло й розум, щоби ми пізнали Бога істинного» (1 Ів., 5:20). Мета диявола — занечистити розум і сумління (див. Тит., 1:15).

Мета Христа — просвітити, відкрити розум людини, аби її осяяло світло Євангелія, світло спасіння.

Любі читачі газети «Міст», дорогі земляки-українці! Нехай у ці Великодні дні, та й щоденно, допомагає вам Дух Святий донести цю істину до людських сердець. Наш розум, який ворог душ людських намагається тримати закритим, може відкрити, просвітити та відродити лише Воскреслий Господь. Але це можливо тільки за умови вашої особистої зустрічі з Ісусом! Бажаємо вам, щоби ці світлі святкові дні стали днями тої чудової зустрічі, котра, поза будь-яким сумнівом, стане початком вашого нового життя.

Христос Воскрес! — Воістину Воскрес!

 

About Author

MiCT

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...