Новини для українців всього свту

Wednesday, Oct. 16, 2019

Пастирське послання ієрархів Української католицької церкви США

Автор:

|

Листопад 21, 2013

|

Рубрика:

Пастирське послання ієрархів Української католицької церкви США

Слава Ісусу Христу! «Чим тобі, Христе, віддячимося за те, що ти задля нас з’явився на землі як людина? Кожне бо створіння, що тобою постало, воздає тобі подяку: ангели — співання, небо — зорю, мудреці — дари, пастухи — сповіщення чуда, земля — вертеп, пустеля — ясла… Споконвічний Боже, помилуй нас!» — стихира «Вечірні Навечір’я Різдва Христового».
У ці дні весь світ знову очікує на святкування Празника Різдва нашого Господа та Спасителя Ісуса Христа, котрий має прийти на землю як людське немовля. Час Різдвяного посту, чи Пилипівки, починається празником Св. Апостола Филипа — 14 листопада (за Григоріанським календарем) або 27 листопада (за Юліанським). Цей 40-денний період, центром якого є празник Різдва, — це час духовної віднови й приготування до відзначення цієї важливої події в людській історії.
Для багатьох із нас, звісно, приготування до різдвяного часу вже — у повному розпалі: придбано різдвяні подарунки, надіслано святкові картки та вітання, зроблено продуктові закупи до радісного святкового приходу родини та друзів до наших домів і розплановано зимові канікули. Безумовно, ми, споживацьке суспільство, навчилися, як добре приготуватися до свят і розважати себе, рідних і друзів.
Проте як ми готуємося до свят на особистому та духовному рівнях? Що можемо принести від себе маленькому Христу, коли прийдемо до церкви за кілька тижнів, аби святкувати його Різдво?
Автор вище поданої стихири з вечірні в день навечір’я Різдва Христового, напевно, святець монах, серйозно аналізує це питання та закликає нас, котрі живуть через сотні років після нього, роздумувати над цим питанням також. Читаючи Св. Письмо про подію Різдва Христового, ми дізнаємося, що справді вночі, коли Христос народився, янголи принесли свої пісні прослави, що наповнили небеса, небеса подарували зорю, яка освітлювала путь тим, хто прийшов віддати честь Дитині, земля подарувала печеру як притулок від вітру та холоду, пастухи виявили своє невинне здивування від побаченого славетного дива, мудреці склали свої дари – золото, ладан і миро, віддаючи шану його величі та провидінню.
Іншими словами, кожен дав новонародженому Синові Божому те, що було для нього найдорожчим і незамінним внутрішнім скарбом. Що ж кращого можемо дати ми, аніж самих себе, духовно відновлених?
Як вам відомо, наша Українська католицька церква нещодавно вийшла на великий шлях духовної віднови й оживлення наших парафій і вірних під гаслом: «Жива парафія — місце зустрічі з живим Христом». У своєму Пастирському листі до всіх вірних духовний батько нашої Церкви Блаженнійший Святослав Шевчук підкреслив шість ключових елементів, необхідних для формування наших парафій як христоцентричних місць богопочитання, служіння та зібрання, основні з яких – три: Боже Слово, Молитва та Служіння Ближньому (Дияконія).
Розпочинаючи благословенний час Пилипівки, заохочуємо вас, беручи ці три перших ключових елементи, розпочати вашу власну, особисту мандрівку духовної віднови, покаяння та навернення до Господа. У час Різдвяного посту рішуче постановіть у першу чергу протягом кількох хвилин звертатися щоденно до Св. Письма, читаючи та роздумуючи над натхненним Словом Божим. Намагайтеся також знаходити для себе зручний куток удома та щодня присвятити кілька хвилин особистій молитві та розмові з Господом на самоті. Частіше відвідуйте богослужіння, які служать у ваших парафіяльних храмах, навіть щоденно, якщо це можливо. І нарешті, у цей час намагайтеся конкретними діями подавати руку допомоги потребуючим як у ваших парафіяльних спільнотах, так і поза ними, завжди вбачаючи Христа в нашому ближньому.
Якщо намагатимемося йти цим шляхом протягом часу Пилипівки, тоді в день Різдва станемо на коліна біля ясел новонародженого Царя, прийшовши до нього не з порожніми руками. Разом із небесами та землею, які дарували зірку та печеру, разом із янголами, котрі принесли свою пісню, із пастухами, що виявили свій подив, і мудрецями, котрі принесли дари золота та пахучого мира, ми принесемо найцінніший з усіх дарів — дар нас самих із відновленими серцями й душами, сповненими любові до Нього.
Благословення Господа Ісуса, народження якого ми радісно очікуємо у Вифлеємській стаєнці, нехай буде з усіма вами!
+Високопреосвященний Стефан Сорока, митрополит Української католицької церкви в США, архієпископ Філадельфійський для укpаїнців
+Преосвященний Річард Семінар, єпископ Чиказької єпархії Святого Миколая
+Преосвященний Павло Хомницький, ЧСВВ, єпископ Стемфордської єпархії
+Преосвященний Іван Бура, апостольський адміністратор Пармської єпархії Святого Йосафата

About Author

Meest-Online

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...