Новини для українців всього свту

Tuesday, Nov. 12, 2019

Небезпека окультизму

Автор:

|

Листопад 03, 2011

|

Рубрика:

Небезпека окультизму

У наш час спостерігається масове захоплення людей окультними речами. Реклама найрізноманітніших послуг окультного змісту заполонила телебачення, газети, журнали. Усе більше й частіше в сучасних кінофільмах можна побачити відверту рекламу окультизму (ворожбитство, астрологія). Люди завжди виявляють особливий інтерес до потаємного, потойбічного. Небезпечним є те, що людина не просто бажає знати — вона починає вірити, що, звернувшись до різних гадалок, ворожок, бабок-шептунок, можна вирішити свої життєві проблеми, не задумуючись про наслідки таких дій.

Спробуймо окреслити основні причини, чому людина має цю підвищену цікавість до всього окульт­ного.

По-перше, за своєю природою людина є істотою допитливою. Усе, що огорнуте таємницею, привертає її особливу увагу. Вона відчуває, що існує інший, не відомий їй світ, і він пробуджує в людині інтерес до його пізнання.

Друга причина полягає в тому, що людська душа постійно чогось шукає. Вона створена Богом і тільки в Ньому може знайти справжній спокій. І, якщо душа не має контакту з Богом, її не задовольняє сьогодення, вона починає шукати щось нове. Але це здебільшого — дешевий «замінник». Саме людина, яка відчуває духовний вакуум, є більш схильною до зацікавлення окультизмом.

Ще одна причина зацікавленості в окультизмі криється в бажанні людини знати наперед те, що її очікує. У період, коли людина має якісь важкі переживання, страх, невпевненість у майбутньому, вона по-особливому відкрита перед тими, хто може «пророкувати» її майбутнє, хто може застерегти її від помилок, що вплинуть на майбутнє, хто може заспокоїти її.

Отже, що можна вважати окультною практикою? У цій статті ми не маємо змоги розглянути всі види окультизму, але хотілось би звернути вашу увагу на деякі з них, проаналізувавши їх у світлі Святого Письма.

Астрологія

Її основою є складання гороскопів, котрі прогнозують розвиток подій, залежно від розташування планет. Зараз у кожній газеті ви обов’язково знайдете гороскоп, де зможете «дізнатись, що очікує вас завтра, через тиждень, місяць, рік». Щораз частіше можна зустріти гороскопи й на телебаченні. На перший погляд здасться, що в гороскопах немає нічого небезпечного для людини. Але чи справді це так? Астрологія виникла в глибоку давнину як наслідок обожнювання людьми небесних світил. Семи небесним тілам — Сонцю, Місяцю, Меркурію, Венері, Марсу, Юпітеру й Сатурну — приписувався вплив на долю людей. Із відкриттям нових планет ця система виправлялась і вдосконалювалася. Варто також зауважити, що астрологія виникла в різних країнах у різні часи. І цікаво, що кожна культура мала власне тлумачення стосовно впливу розташування планет на долю людини. Астрологія сповнена внутрішніх протиріч, але тепер це мало кого хвилює. Нині модно вірити гороскопам. Але чи дійсно захоплення гороскопами є таким безпечним? Святе Письмо говорить: «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто… ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах… Бо гидота для Господа кожен, хто чинить таке» (Повт.,18:10—12). Проголошуючи Свій суд на Ізраїль за практику астрології, Господь каже: «Змучилась ти від великої кількості рад своїх, хай же стануть і хай допоможуть тобі ті, хто небо розрізує, хто до зір придивляється, хто провіщує кожного місяця, що має на тебе прийти!» (Iс.47:13). Отже, ми бачимо, що Господь суворо засуджує астрологію.

Гадання

Подібним чином Господь засуджує й гадання. Господь говорить: «Нехай не знайдеться між тобою такий, хто переводить свого сина чи доньку свою через огонь, хто ворожить ворожбу, хто ворожить по хмарах, і хто ворожить по птахах, і хто чарівник» (Повт.,18:10). Згідно зі законом Мойсея, гадалки та віщуни каралися смертю (Лев., 20:27). На підтвердження Божої заборони на такі види діяльності можна навести інші тексти Письма, але чітко зрозуміло, що практика пророкування подій є окультною за своєю природою та заборонена Святим Письмом. До окультних дій, які належать до категорії пророкування майбутнього, зараховують різні види гадання (ворожіння на картах, на кавовій гущі), загадування, хіромантію (гадання на долоні руки), лозоходство й маятник.

Виникає цілком закономірне запитання: у Святому Письмі ми бачимо багато пророцтв, які вказували на майбутнє. Чим відрізняються гадання й ворожба від пророцтва? По-перше, при пророцтві ініціатива завжди виходила від Бога. Він бажає надати якусь інформацію народу, Він обирає для цього людину й відповідний час. При ворожбі та гаданні ініціатива виходить від людини. По-друге, Бог є суверенний. Його дії не можна направляти чиєюсь волею або бажанням. Ворожбити ж і гадалки стверджують, що, дотримуючись певних правил, ритуалів тощо, людина може якимось чином вплинути на свою долю. По-третє, ті, хто любить Господа, покладається на Нього та служить Йому, — наповнені миром і спокоєм. Вони перебувають у повній свободі, не потребуючи гороскопів і ворожбитів. Ті ж, хто звертався до «послуг» гадалок і ворожбитів, потрапляють у залежність від них і часто вже не можуть жити інакше. Вони сповнені страху, котрий раз по раз примушує їх удаватися до темних сил.

Які ж наслідки захоп­лення окультизмом? Окультизм впливає на психічний (депресії, безпідставні страхи, потяг до самогубства), фізичний (алкоголізм, наркоманія) і духовний стани людини. Найстрашнішим наслідком занять окультизмом у будь-яких його проявах є контроль над людиною злих сил і осудження від Бога, позаяк це є гидота в Його очах, і Він розцінює це як ідолопоклонство.

Чи є вихід для тих, хто практикував окультизм у своєму житті? Звичайно, є. Якщо ви практикували окультизм і, читаючи цю статтю, зрозуміли гріховність своїх дій, вам потрібно виконати слова Ісуса Христа: «Збулися часи, і Боже Царство наблизилось. Покайтеся, і віруйте в Євангеліє!» (Мар.,1:15).

Покаятись — означає визнати перед Богом цей гріх, засудивши його в собі. Покаятись — означає відвернутися від гріха, який ви чинили у своєму житті. Покаятись — означає діаметрально змінити своє ставлення до гріховних дій, які є у вашому житті. Тому просіть у Господа, аби дав вам покаяння, покайтесь у своєму гріховному житті та віруйте в Євангеліє і нехай Господь благословить вас та вбереже від такої небезпеки, як окультизм.

 

Цей матеріал розміщено на правах реклами Українською Церквою Повного Євангелія міста Торонто. Якщо у вас виникли запитання стосовно цієї статті або ви потребуєте поради чи духовної підтримки в непростій життєвій ситуації — ми завжди радо поспілкуємося з вами та принесемо ваші потреби до Господа в спільній молитві. Чекаємо на вас щонеділі, об 11-й ранку, або щоп’ятниці, о 7.30 вечора, за адресою: 557 Bathurst St., Toronto, ON. Телефонуйте до пастора Олексія Максимишина: 
416-564-5681.

About Author

MiCT

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...