Посилках з США в Україну

Новини для українців всього свту

Monday, Nov. 20, 2017

Мандиліон з Едесси — у Львові

Автор:

|

Лютий 12, 2015

|

Рубрика:

Мандиліон з Едесси — у Львові

Блаженнійший Святослав

«Починаючи з 1870 року вдруге цю реліквію дають для Богопочитання у храмі, — розповів о. Павел Бенедік, відповідальний за приватну Папську Захристію у Ватикані. — Це — винятково для України в цей важкий час, а також із нагоди святкування 25-ліття виходу Української греко-католицької церкви (УГКЦ) з підпілля. Реліквія важлива тим, що це не є малюнок. Її назва — «Мандиліон з Едесси», це — найстаріший образ Ісуса Христа. Звісно, було багато місць, де вона побувала, подорожуючи до Рима. 1870-го Блаженний Папа Пій ІХ наказав перевезти її до Ватикану, оскільки на той момент італійський полководець Гарібальді вже нападав на Рим. З огляду на свій вік, образ постійно перебуває у закритому приміщенні й демонструється широкому загалу тільки під час спеціальних оказій і на короткий період. Східну Європу реліквія відвідує вперше в історії. Ми щиро віримо, що Спас Нерукотворний принесе в Україну такий потрібний усім мир».

«Мандиліон з Едесси» — це полотно зі зображенням Христа, наклеєне на кедрову дошку. Протягом 100 останніх років образ не виїжджав із Ватикану. Відкрив доступ до привселюдного почитання Нерукотворного образу в співслужінні з владиками Священного синоду Блаженнійший Святослав, предстоятель УГКЦ.
«Бог показав нам обличчя Отця через людське обличчя воплоченого Сина Божого. Ми сьогодні маємо унікальну можливість — побачити Боже обличчя. Найсильніший образ того, що Бог є завжди з людиною, котра Його шукає, запевнення, що Господь ніколи не відверне свого обличчя від тої людини, котра в нього вірує, це є обличчя нашого Спасителя Ісуса Христа. Маємо унікальну реліквію, яка є свідком земного життя нашого Спасителя. Вдумаймося: Господь узяв цей обрус особисто в руки й притулив до свого обличчя, і тому цей обрус називається нерукотворним», — сказав він. Відома Туринська плащаниця — це образ Христа, Котрий помер і воскрес, а ця реліквія — це образ Христа Живого.»
«Це — ще один жест папської підтримки, солідарності та благословення для нашого народу. Разом із тим, це – великий знак надії», — наголосив Блаженніший. Глава УГКЦ закликав усіх тих, хто приходить поклонитися святині, стати янголами-охоронцями, котрі вдень і вночі моляться за українське військо: «Молімося за тих, хто постраждав і залишився без дому, за поранених і полонених, за тих, хто вмирає від голоду і холоду, бо їм не дано сьогодні тої ласки, яку нині маємо в цьому храмі ми з вами».
Роман Кравчик, адміністратор архікатедрального собору Святого Юра, зазначив, що здавалося нереальним отримати дозвіл Ватикану на вивіз реліквії світового значення за межі Папської резиденції. «Але молитва перемагає все. Завдяки владиці митрополиту Ігорю ми почали працювати, і нам удалося цю святиню привезти для почитання в Україну», — сказав панотець.
Ікону привезли в Україну під броньованим склом і з безпрецедентними заходами безпеки. У Ватикану було дуже багато вимог, зважаючи на ситуацію в Україні. «Перед тим, як дозволити нам прийняти в себе цю реліквію, перевіряли все: температуру в храмі, освітлення, кількість аварійних виходів, всі заходи з безпеки. Реліквію супроводжував офіційний представник Ватикану, без присутності якого нічого не можна робити», — розповів о. Павло Дроздяк, прес-секретар Львівської архієпархії УГКЦ.
Прибуття реліквії до Львова стало можливе завдяки співпраці посольства України при Святому Престолі з Львівською архієпархією УГКЦ. «Починаючи з 2012 року наш митрополит Ігор почав працювати зі священиками щодо того, щоби святиня прибула до Львова. Офіційно причиною прибуття є 25-та річниця виходу УГКЦ із підпілля. Отже, чверть століття тому УГКЦ зробила перші кроки, щоби стати вільною. Дуже символічно, що зараз наша країна також перебуває в такій ситуації, коли цю свободу в нас хочуть забрати. З одного боку, дякуючи Богові за цей дар, який маємо 25 років, ми просили Святійшого Отця, щоби надав цю реліквію на поклоніння до Львова. Відзначаючи цю дату, ми одночасно будемо просити Бога, щоби змогли втримати цей дар свободи й щоби присутність цієї реліквії підтримала нас на дусі в дуже непростий час. Особливо це стосується тих, кого війна торкнулася безпосередньо. Тому гадаю, що прибуття цієї святині стане не тільки для львів’ян, а й для всіх українців, доброю нагодою згадати, що у всіх тих стараннях, які ми робимо задля нашої свободи, нам допомагає Господь», — сказав о. Сергій Ковальчук, канцлер Львівської архієпархії УГКЦ.
До 15 лютого вірні матимуть змогу поклонитися святині світового значення, помолитися перед нею. Образ не можна фотографувати, але, з огляду на українські традиції, ікону вперше дозволено поцілувати. «Для України в цей час це – така річ, яка найбільше нам потрібна, яка би нас об’єднала молитовно. Хочу, щоби кожен відчув, що може зробити ця свята ікона», — побажав о. Кравчик.

Оксана Нагірна

Довідка
Нерукотворний образ Господа нашого Ісуса Христа — це особлива ікона Спасителя, зображена в чудесний спосіб нелюдською рукою. Науковці розглядають його як одне із найдавніших зображень лику Христа, які дійшли до наших днів. Цей образ є особливою реліквією для християн. У Церкві він відомий також як Спас Нерукотворний, Святий Лик, Зображення з Едесси, або Мандиліон, що в перекладі означає «обрус».
Історія Нерукотворного образу оповита багатьма легендами. Відомо кілька версій походження цієї святині, найпоширеніші з яких — дві. Одна з них каже про праведну жінку Вероніку, котра обтерла обличчя Христа під час Його хресної дороги. Інша вказує на історію зцілення едесського царя Авгаря ликом Спасителя, зображеного в чудесний спосіб на полотні, яким Христос обтер Своє обличчя. Тепер цей Нерукотворний образ Господній як неоціненний скарб християнської традиції зберігається у Папській захристії Сикстинської капели. Щороку він виставляється для почитання після Вечірні в п’яту неділю Великого посту в базиліці Святого апостола Петра, на балконі над монументальною статуєю святої Вероніки, котра тримає в руках хустину, на якій відбите Христове обличчя.

About Author

Meest-Online

Comments are closed.

Leave A Reply

Loading...